Hoppa till innehåll
Enda fotograf du behöver
  • VIDEO
  • PEOPLE
  • STUFF
  • ART
  • BLOG

BLOG

BLOG

Pressbilder som får ditt content att prestera bättre.

Under hösten bloggar jag hos Dagens Opinion, kring kommunikation och bilder. Den första artikeln handlar om porträtt som används för pressbilder. 

Bild 1. Magnus Jakobsson cd och vd Petronella Panérus Åkestam/Holst

Pressbild för Åkestam/Holst. Användes när byrån kom med bland topp 100 byråerna i världen

Vi lever i en tid av bilder och många glömmer ändå vad deras pressbilder ska förmedla och kommunicera. Det talas mycket om content men få verkar förstå att det även gäller pressutskick och bilder på personal.

Att tänka igenom hur man visar upp personal på bild är en del av visual branding, bilderna ska väcka känsla och kanske nyfikenhet av att vilja arbeta med personen eller organisationen så den är precis lika viktig som all annan marknadsföring.
Hur man använder färger/svartvitt, ljus, komposition och miljö för att förstärka budskapet i pressbilder och personalbilder speglar företagets/organisationens DNA.

Jag är barnsligt förtjust i det kvadratiska formatet så jag har alltid en mall i kameran på hur jag tänkt beskära bilden när jag fotograferat klart och sedan ska leverera till kund. Naturligtvis vill många uppdragsgivare också ha rektangulära bilder. Men det gäller att inte glömma bort att pressbilder används av medier och att de gärna använder bilder som inte tar för mycket utrymme i höjden.

Enkla attribut som tex glasögon kan berätta en liten historia om personen.

Bild 2. Anders Wirström, cd. Byråpresentation.

När jag ser en del pressbilder publicerade undrar jag ofta varför så många är lågupplösta bilder av låg kvalitet.  Jag kan bara gissa att det beror på okunskap, smartphone-hjärna eller ickeintresse för bild.

Bild 3. Angela cd. Byråpresentation.

Angela arbetar som cd vid stor designbyrå och är en av många som inte gillar att bli fotograferad. När det var hennes tur kom hon med allt hår över ansiktet och glasögonen på sned. Kunde vara en kusin till Chewbacca. Stor humor och buzz på kontoret. Samtidigt visade bilden på en lekfullhet som finns på arbetsplatsen.

Det är inte helt lätt att göra porträtt av företrädare för ett företag eller organisation så att bilderna ”dansar” med varumärket.

För ett par år sedan skulle jag fotografera en avdelning med ux/ui-designers. De flögs in från hela världen och min uppgift var att få dem framstå ’dramatic’ och ’powerful’, lite actionhjältar. Alla fotograferade underifrån.

När det var dags för chefen att ta sin bild berättade hon att hälften av actionhjältarna strax skulle få gå från sina arbeten.

– Ska vi verkligen göra dig ”dramatic och powerful” då?

Borde vi inte fotografera en lite mera ödmjuk bild på dig där du tittar upp på betraktaren istället för ned?

Bild 4 Maria Lashar, bild för jurypresentation.

När Tuesday Wine startade upp sin verksamhet ville de differentiera sig från övriga importföretag och för vinhusen de handlar med. Med lekfulla bilder på de olika medarbetarna berättade vi om vilka de är och vad de arbetar med.

När Tuesday Wine startade upp sin verksamhet ville de differentiera sig från övriga importföretag och för vinhusen de handlar med. Med lekfulla bilder på de olika medarbetarna berättade vi om vilka de är och vad de arbetar med.

Vi vill ju att majoriteten av de bilder vi använder ska skapa emotionella band till de som möts av och nyttjar varumärket/organisationens erbjudande. På sikt öka kännedomen om vad vi erbjuder,

öka lojaliteten från kunder, nå nya marknader samt öka försäljningen.

Eller som jag säger till mina elever på Berghs: ’allting kommunicerar’.

Bild 5 och 6. Ulf & Mattias, Senior Account Manager Tuesday Wine

Vad är det vanligaste folk felet gör med porträtt som används i kommunikation och pressbilder?
 – Med smarta telefoner blev plötsligt alla fotografer, men det är stor skillnad på att trycka på en knapp och skapa bilder som förmedlar något och håller yppersta kvalitet. Alla kan koka Bullens pilsnerkorv, men få kan laga en perfekt Spaghetti Vongole.

Hur tycker folk att en bild ska se ut och hur BORDE en bild se ut?
 – Omöjlig fråga. Med erfarenhet, känsla och kunskap vet jag när bilden sitter.

Vilka fem kriterier ska en bra bild uppfylla?
 – Den ska vara tydlig, förmedla/förstärka en känsla/idé, den ska kunna förstås. Den ska fånga målgruppen och berätta en historia.

Vilken känsla ska en ett kommunikativt porträtt leverera?
 – Det beror på objektet och syftet med bilden.

Hur får man ett porträtt på en företrädare för ett företag eller organisation att korrelera med varumärket?
 – Genom att läsa på om varumärkets kärnvärden och briefa företrädaren i god tid om vad som gäller.

Varför skickar en så övervägande andel fortfarande lågupplösta bilder av låg kvalitet som pressbilder?
– Jag kan bara gissa att det beror på okunskap, smartphone-hjärna eller ickeintresse för bild.

om Niklas Palmklint
Med en bakgrund inom katalogvärlden för företag som H&M, Mio och Ikea producerar Niklas Palmklint idag bilder och film för företag , med fokus på porträtt och  bildbank

Startade fotoutbildningen på Berghs.

Studio på Södermalm, Stockholm.

Håller workshops om värdet av bild.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook
Tema av Colorlib drivs med WordPress
  • VIDEO
  • PEOPLE
  • STUFF
  • ART
  • BLOG
Följ mig med din email
Följ mig på Facebook
Min kanal på YouTube
Adda mig på LinkedIn
Följ mig på Instagram